Cirkularitet hos Renova

/ 2023-10-05 / Projekt
Jerker och Sasha på båt. Jerker Nilsson och Sasha Faminoff diskuterar Renovas industrialiserade komposteringsprocess i skärgården.

Under försommaren 2022 inledde Sasha Faminoff en förstudie om effektiviserad kompostering på Renovas behandlingsanläggning för biologiskt avfall. Ingenjörsarbete För Klimatet (IFK) erbjöd sig genom Jerker Nilsson att bidra med det ingenjörsmässiga idéarbetet. Det hela utmynnade i en process för effektiv hantering av stora mängder komposterbart biologiskt avfall, med process- och logistikstyrning från det att råmaterialet kommer in till anläggningen tills den färdiga komposten är redo för försäljning. Utöver den samhällsnytta som projektet har möjlighet att bidra med kunde på så sätt även teknisk möjlighet och ekonomisk bärighet stärkas. Studien blev en framgång och fortgick fram till sommaren 2023, bland annat genom ventilationsflödesanalyser av IFKs Rasmus Olsson.

Kompostering av trädgårdsavfall har skett på Renova Marieholm under en längre tid, men med Sasha Faminoffs studie har vetenskaplig metodik och ingenjörsmässig processtyrning tillkommit. Sasha, som har en bakgrund som småskalig ekologisk grönsaksodlare och själv saknat bra närproducerad kompost till sin odling, har tagit initiativ till studien och med hjälp av experiment och litteratursökning kommit fram till en lämplig komposteringsprocess för att producera högkvalitativ kompost.

För att skala upp konceptet till de materialmängder som kommer in till en återvinningsanläggning, säkerställa kvalité över tid och balansera kostnader från processen mot de inkomster som slutprodukten genererar tillkommer dock betydande arbetsinsatser i termer av process-, logistik- och ekonomistyrning. Jerker Nilsson, till vardags byggprojektledare på Volvo Lastvagnar i Göteborg, erbjöd sig å Ingenjörsarbete för Klimatets räkning att bidra med detta arbete på ideell basis.

Genom att sammanställa materialflöden, mognadstid och arbetsinsats i komposteringsprocessens olika steg kunde Jerker ta fram ett förslag på hur anläggningen för kompostering ska se ut, men också hur mycket kompost som kommer att produceras per månad samt en ekonomisk balansräkning som visar att förädlingssteget är självbärande.

Nästa steg i processförädlingen som Ingenjörsarbete för Klimatet också arbetat på är att komplettera med automatiserad processtyrning av temperatur i komposthögarna. Eftersom processen genererar värme utreddes också möjligheten att nyttiggöra denna t ex genom inkoppling i fjärrvärmesystemet. Här har bl a HVAC-ingenjör Rasmus Olsson, till vardags på Concoord, varit inkopplad med sin expertis.

Försöksanläggningen är efter den framgångsrika förstudien stängd, och Sasha arbetar vidare på alternativa vägar till den närproducerade kompost odlingar behöver. Vi på Ingenjörsarbete för Klimatet är glada att ha kunnat hjälpa Renova undersöka denna möjlighet att öka den lokala cirkulariteten och ser fram emot att få fortsätta bidra på de sätt vi kan!

(c) Ingenjörsarbete för Klimatet. För återpublicering kontakta ansvarig utgivare Anders Nord anders.nord@ingenjorsarbeteforklimatet.se.