Intervju med medlem: Anders Nord

/ 2023-02-12 / Om
Anders Nord Anders Nord i arbete med `ifk-smhi` hemma i sin fåtölj 2023-02-11.

Anders Nord är medlem i Ingenjörsarbete För Klimatet sedan starten 2020.

Vad har du för yrke? Jag arbetar som teknisk expert inom durability på Volvo Cars. Det är mitt jobb att se till att vi provar rätt och utför rätt beräkningar så att vi kan säkerställa att nya bilar håller en hel livstid.

Vilken utbildning har du? Jag är doktor i strukturdynamik och civilingenjör med inriktning teknisk mekanik och teknisk matematik.

Varför engagerar du dig i IFK? Det är min övertygelse att den miljö- och klimatkris som vi befinner oss i kräver att vi människor ändrar vårt beteende. Det innebär att vi behöver omformulera målen för de tekniska lösningar som vi använder dagligen så att de hjälper till att minska vårt resursutnyttjande, och till det krävs ingenjörsarbete. Att bara engagera sig när en får betalt tycker jag är för tamt; vi behöver alla göra så mycket vi kan, och mycket av ingenjörsarbetet kan vi ingenjörer faktiskt börja med även utan finansiellt stöd. Jag tycker också att det är viktigt att prata om problematiken så att vi som arbetar med teknisk utveckling har dessa tankar med oss i vårt dagliga verk.

Hur hittade du föreningen? Jag startade föreningen tillsammans med en liten grupp kompisar, varav de flesta kände varandra från doktorandstudier på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Initiativet till föreningen togs några månader dessförinnan av mig och Björn Pålsson, jag vill minnas att vi satt på NOBA bar på någon slags AW när vi bestämde oss för att göra slag i saken och snacka ihop oss med våra kompisar. I princip gick tankegången såhär:

"Vi känner ju nära nog alla ingenjörer i Göteborgsområdet, en av Sveriges ingenjörstätaste områden. Hur många av dem arbetar egentligen för att driva fram en grön omställning? Vi kan väl försöka göra vad vi kan för att stötta denna genom rent ideellt arbete, helt enkelt?"

Vad har du gjort i föreningen? Jag har varit ordförande sedan föreningen startade, därutöver har jag varit med och anordnat ett antal AWs och presentationer av intressanta forskare. Jag har också försökt engagera mig i några olika programmeringsprojekt och tittat lite på dataanalys för att t ex få till en översyn av utsläpp från olika källor. Jag försöker också ta del i workshops, presentationer och liknande när jag har möjlighet.

(c) Ingenjörsarbete för Klimatet. För återpublicering kontakta ansvarig utgivare Anders Nord anders.nord@ingenjorsarbeteforklimatet.se.