GRO Gamlestaden

/ 2024-03-10 / Projekt
GRO logotyp Föreningen GRO. (Logotyp av IFKs Peter Mikaelsson)

I januari 2024 bildades föreningen GRO Gamlestaden, med ambitionen att odla så stora mängder basvaror, t ex potatis, som möjligt lokalt i Göteborgsområdet Gamlestaden och göra den tillgänglig för vem som helst att skörda. Ingenjörsarbete För Klimatet har varit behjälpliga med hemsida och digital infrastruktur, och ser fram emot vidare samarbeten framöver.

grogamlestaden.se.

Den 27/1 2024 hölls ett konstituerande möte för föreningen GRO Gamlestaden. Föreningens ska enligt mötet agera som en plattform för människor som vill engagera sig i social- och ekologiskt hållbarhet för närområdet eller på större skala. Föreningens ambition är att samla och underhålla projekt som tjänar detta syftet utan att tjäna individuella, ekonomiska intressen. Ett av grundmålen med föreningen är att möjliggöra ökad självständighet för medlemmar och boende i närområdet.

Ökad lokal matproduktion finns med i Göteborgs stads klimatmål för 2030. GRO har också fått en yta om några hundra kvadratmeter tilldelad av staden för att odla upp under en försöksperiod.

Ingenjörsarbete För Klimatet är med och stöttar detta initiativ genom Christoffer Strömberg, som inledningsvis konstruerat en hemsida för föreningen. På sikt är tanken att föreningen under Christoffers ledning också ska kvantifiera och synliggöra de producerade kvantitéterna vid försöksanläggningen.

Det pågår flera initiativ i samma riktning på olika håll i Göteborg, se Stadsnära odling i Göteborg. Andra medborgarinitiativ för att öka den lokala produktionen av mat i Göteborg finns också, t ex Stadsdelsväxthus i Majorna.

Ingenjörsarbete För Klimatet är glada att kunna stötta alla initiativ för ökad lokal matproduktion: Om vi kan hjälpa dig gör vi gärna det!

kontakt

Se även Ett hållbart livsmedelssystem ur ett cirkulärekonomiskt perspektiv. (2022).

(c) Ingenjörsarbete för Klimatet. För återpublicering kontakta ansvarig utgivare Anders Nord anders.nord@ingenjorsarbeteforklimatet.se.