Summering av eventet AI i klimatets tjänst onsdagen 7 februari 2024

/ 2024-02-07 / Projekt

Den 7/2 arrangerade bland andra Vinnova en konferens med fokus på AI i klimatets tjänst (finns i skrivandets stund inspelad här Programkonferens AI i klimatets tjänst, 7 februari 2024 - YouTube). Eftermiddagen var öppen för allmän beskådan på youtube. Eftermiddagen summeras i sin korthet.

Eftermiddagen börjar med tre korta projektpresentationer:

  • Projekt för att skapa större trovärdighet i klimatberäkningar, bla. används AI för att utvärdera CO2 läckage mellan länder (läs mer om AICA på 2050.se).
  • Digitala tvillingar för byggnader i syfte att effektivisera renovering (se DecarbonAIte).
  • Optimering av algnäring för att minimera metangasproduktion hos kor.

Gemensamt för alla projekt var problem att hitta kvalitativ data.

Näst upp var Mark Bünger, som är en av människorna bakom plantiverse, där dom via AI gett växter mänskliga verktyg, så som pengar. Detta så att växter ska kunna vara delaktiga i ekonomi etc. för att på så sätt skapa en "interspecies"-ekonomi. Bortsett från det talade Mark också ganksa generellt om AI och det som fastnade var att "bästa sättet att förutspå framtiden är att skapa den". (Det känns som att en hört det tidigare men det var en bra påminelse).

Sist upp var David Rolnick ( climatechange.ai) som höll ett peppande tal om hur AI kan verka i klimatets tjänst. Han är en av författarna till Tackling Climate Change with Machine Learning och kanske framförallt till Climate Change and AI: Recommendations for Government. David gick igenom många tillämpnings där AI appliceras och kan appliceras i klimatets tjänst. Han gick också igenom tillämpningar där AI kan och förvärrar situationen för klimatet, tex appliceras AI för att få upp mer fosila bränseln.

  • Appar och methoder som har stor inverkan behöver inte vara flashiga, fancy eller avancerade.
  • Det finns inte en allena lösning, att göra allting är det som har potential att rädda klimatet.
  • Håll det enkelt och skapa platformar för data.
  • Satsa på lågt hängande frukter.

Vidare gick David igenom hur en bör tänka när en väljer AI projekt, bla bör man akta sig för all buzzwords som tex AI.

(c) Ingenjörsarbete för Klimatet. För återpublicering kontakta ansvarig utgivare Anders Nord anders.nord@ingenjorsarbeteforklimatet.se.